Reklama
Sport

S osmiválcovým Fordem Mustang na rallye. Přišli jsme o první místo, protože jsme byli příliš rychlí

Prvního ročníku Classic Rally Šumava se mohla zúčastnit jak spalovací auta, tak ta elektrifikovaná
Zdroj: Robin Běhal pro Autosalon.tv

Classic Rally Šumava je první soutěží, kde se proti sobě utkaly veterány, soudobá vozidla i elektromobily. Úkolem zúčastněných posádek bylo zajet daný úsek předepsaným rychlostním průměrem. Pokud si tedy myslíte, že jsme s Fordem Mustang GT měli nějakou výhodu, tak se mýlíte. Naopak nás stádo rozzuřených koní pod kapotou stálo první místo!

Klíčem k úspěchu je aplikace

K dodržení ideálního času slouží mobilní aplikace zvaná Rabbit, která přesně ukazuje jakou odchylku aktuálně posádka má. Na trase se posádka orientuje výhradně podle „roadbooku", tedy podle knížky, v niž jsou vyznačené veškeré odbočky, vzdálenosti a podobně.

Tesla vs. Trabant

Na start prvního ročníku Classic Rally Šumava se v Janovicích nad Úhlavou postavilo 64 automobilových nadšenců ve 32 naprosto odlišných vozech. Někteří dorazili v Trabantu, jiní zase v Tesle, no a nám to nedalo a nakonec jsme se rozhodli pro osmiválcový Ford Mustang GT se stahovací střechou. Samozřejmě jsme moc dobře věděli, že v téhle soutěži nejde o rychlost, ale i tak jsme si ten den chtěli užít naplno.

Závodilo se ve dvou kategoriích. Tou první byla ecoRally, které se mohly zúčastnit pouze plug-in hybridy a elektromobily. Úkolem soutěžících bylo v daném úseku dodržovat předepsané rychlostní průměry. V praxi to tedy znamená, že jedete třeba tři kilometry ustáleným průměrem 49,9 km/h, pak třeba pět kilometrů průměrem 36,7 km/h, další 2,83 km průměrem 71,5 km/h a podobně.

V průběhu každé erzety pak na závodníky čekalo několik tajných měřících bodů, na kterých se každé posádce ověřuje odchylka od předepsaného průměru. Každá desetina sekundy, o kterou je posádka v tomto bodě dříve nebo později proti času vypočítanému podle rychlostního průměru, se trestá jedním trestným bodem. Vítězí ten, kdo má na konci celého závodu nejméně trestných bodů. Součástí ecoRallye je zpravidla i pohár spotřeby, který vyhraje posádka s nejnižší spotřebou elektrické energie. Výsledky se pak jednotlivým posádkám započítávají do celosezónního hodnocení.

Hezky podle zákona!

Odlehčenou verzí byl PAMK cup, rallye pravidelnosti určená pro auta bez ohledu na druh pohonu. Neznamená to, že pokud máte elektrifikovaný vůz, musíte jet v první zmiňované kategorii. To vůbec ne, organizátoři naopak chtěli smíchat spalovací auta s těmi bateriovými. Oproti ecoRally je na každý úsek vypsaná jen jedna rychlost, měřícím bodem je vždy cílová čára. O tolik jednodušší tahle kategorie je. Výsledky se zároveň nezapisují do celosezónního hodnocení. A rozdílná je také cena startovného. Zatímco u rallye ekologických vozů činí kvůli náročnější organizaci 4900 Kč, u PAMK cupu pouze 900 Kč. Přihlásit se tak do této soutěže může opravdu každý.

Na startovní čáru jsme chtěli přijet s něčím jedinečným, což se nám nakonec povedlo. Vedle veteránů a elektromobilů jsme se postavili s šestou generací Fordu Mustang GT Convertible. Osmiválcový kabriolet nadopovaný 480 koňmi vypadal v porovnání s konkurencí nepřemožitelně. Bohužel byl ale extrémní výkon tím, co nás ve výsledku přemohlo.

V Trabantu nebo třeba ve Felicii se rychlostní průměry okolo 50 km/h na klikatých pošumavských silničkách mohou zdát jako sebevražedné, jenže za volantem Mustangu při padesátce vlastně stojíte na místě. Mnohdy jsme proto jeli výrazně rychleji a nadehnaný čas trávili před cílovou čarou, respektive měřícím bodem. Tím jsme se pochopitelně snažili projet s co nejmenší odchylkou. No a to se taky povedlo. V závěru celého soutěžního dne jsme totiž nasbírali jen 78 trestných bodů, což těsně stačilo na celkové první místo PAMK cupu. Háček byl ale v tom, že následně začaly naskakovat trestné body za porušení zákonem předepsaných rychlostí. Za dvě porušení jsme nakonec dostali 220 trestných bodů, takže jsme spadli až na 7. pozici...

Závěr

Každopádně to byl opět nezapomenutelný zážitek. Organizátoři odvedli skvělou práci a vše doladili do detailů. Na zúčastněné čekal famózní servis včetně stravy, zábavná trať prošpikovaná krásnými výhledy do okolí a večer dokonce i pořádná after party s Michalem Kavalčíkem, který byl mimochodem jedním ze soutěžících. Prostě super den se vším, co k povedené rallye pravidelnosti patří. Příště jen vyladit tu rychlost a možná se konečně dočkáme poháru.
Reklama

Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Na sedadle navigátora v závodním speciálu. Nová Škoda Fabia RS Rally2 je stroj na adrenalin

Za volantem seděl jezdec Jan Kopecký. Šílený stroj určený do nejtěžších závodů zkrotil s grácií
15.10.2022 18:45
|
6
Reklama

Zúčastnili jsme se virtuálního závodu v rally se speciálem Škoda Fabia. Porazil nás Tomáš Enge

V rámci Škoda eRally Cup jsme na závodních simulátorech poměřili síly s profíky i ostatními novináři
06.10.2022 18:15
|
2
Reklama

Peugeot Rally Cup: Když se lvi perou o umístění

Letošní Barumka byla plná adrenalinu a nehod. Francouzská lvíčata ji však zvládla se ctí
09.09.2022 12:31
|
0

Barum rally Zlín: První pocity, překvapivé momenty i karamboly zahraničních hvězd

Déšť, pomačkané plechy i obrovské množství fanoušků. To vše jsme zažili při moravské rally ve Zlíně
30.08.2022 11:21
|
0

Nový Peugeot 408 je teď k mání za 8600 korun měsíčně. Včetně pojištění a povinného ručení

Francouzská automobilka spustila mimořádně výhodný operativní leasing na svůj stylový fastback
18.04.2024 10:06
|
0

Až 3500 korun měsíčně na pohonné hmoty. Spousta řidičů má nárok na příspěvek, o kterém neví

Úřad práce uděluje příspěvek na dojížďku do zaměstnání. Nejste mezi těmi, kteří na něj mají nárok?
18.04.2024 08:04
|
16
Reklama

Nová dopravní značka je pro řidiče záhadou. Přitom jim může urychlit čekání na semaforu

Značka s rychlostí a symbolem zelené vlny je jednou z nejvzácnějších, které můžete na silnici potkat
16.04.2024 14:06
|
11

Nová elektrická dodávka od Mercedesu je u českých firem k roztrhání. Řídili jsme ji

V okolí Frankfurtu jsme mezi prvními otestovali modernizované elektrické dodávky eVito a eSprinter
16.04.2024 09:58
|
3
Reklama
Autosalon TV