Reklama
Sport

Video: Svezli jsme se ve Škodě Fabia za 5 milionů korun. Za volantem seděl teprve 19letý talent

Jízda, která popírá fyzikální zákony. Kalle Rovanperä nás svezl ve svém závodním speciálu Fabia R5.
Zdroj: Škoda Motorsport

Kam se hrabou všechny sportovní vozy a supersporty na tuhle Škodu Fabia se čtyřválcovým turbomotorem o objemu 1,6 l a pětistupňovým manuálním řazením. Po úzkých lesních cestách dokáže létat rychlostí až 200 km/h. Přeřazení mezi jednotlivými stupni trvá desítky milisekund a podvozek je přizpůsobený na nejextrémnější zátěžové stavy. Na každé kolo je při skocích vyvinuta síla mnohonásobně přesahující hmotnost auta.

„Už nikdy neřeknu, že umím řídit!"

Na spolujízdu v závodní Fabii R5 evo pořádanou týmem Škoda Motorsport jsem se moc těšil, jelikož to byla má vůbec první zkušenost s takovýmto vozem. Absolutně jsem nevěděl, co mě čeká. Říkal jsem si však, že jsem řídil auta s mnohem větším výkonem, vyšší maximální rychlostí a sportovnější karoserií, a že mě nějaká Škoda Fabia nemůže překvapit. Jízdy se uskutečnily na uzavřeném lesním okruhu, na rozbitých štěrkových cestách blízko Dobříše.

Dorazil jsem raději v předstihu, abych měl čas seznámit se s jezdci a s ostatními účastníky. Brzy mě jeden z pořadatelů představil program akce. „Každý pojedete zhruba 3 minuty, ale nebojte bude vám to bohatě stačit," řekl. S vyděšeným výrazem jsem se šel pomalu chystat. Byl jsem totiž na řadě mezi prvními.

Nestačil jsem ani dopít čaj a už si pro mě přišli. Vedli mě jako prase na porážku k řvoucí Škodě Fabia R5 evo. Už v tuhle chvíli jsem věděl, že je zle. Nasadil jsem si kuklu, helmu a složitě jsem nasedl do závodního speciálu. Za volantem seděl finský vrstevník Kalle Rovanperä, kterého jsem do té doby ani neznal. Zeptal se, jestli mě už někdy vezli v závodním rallyovém autě. Vystrašeně jsem odvětil, že ne. Poté jsme se pomalu přesunuli na startovní čáru.

Noha na brzdě, plný plyn, bouře skrze výfuky a jedeme! Zrychlení bylo děsivé. Úplně mě zamáčklo do skořepinové sedačky. Lapal jsem po dechu. Všechno kolem mě bylo rozmazané. V mžiku jsme byli v první zatáčce a já jen s otevřenou pusou sledoval, jak Kalle v šílené rychlosti hravě projíždí úzkou a rozbitou zákrutu.

„Vždyť to není možné, on vyvrací veškeré fyzikální zákony," to bylo to nejčastější, co mě v těch třech minutách běželo hlavou. Zároveň jsem se trochu uklidnil a s nadšením a obdivem začal sledovat schopnosti auta a mladičkého Fina. V cíli jsem vystoupil s úsměvem a konstatoval: „ Už nikdy neřeknu, že umím řídit!"

Rodící se hvězda

Kalle Rovanperä je teprve devatenáctiletý jezdec rallye. Je synem legendárního finského mistra světa v rallye Harriho Rovanpery. Pozornost ve světě rallye si získal především tím, že závodní kariéru zahájil ve výjimečně mladém věku.

V letech 2013 až 2015 Kalle získával zkušenosti za volantem vozů s pohonem dvou kol v lotyšské sérii rallysprintů, neboť v Lotyšsku není pro účast v automobilových soutěžích podmínkou platné řidičské oprávnění. Nicméně i tady na přejezdech, v běžném silničním provozu, musel Kalleho za volantem střídat jeho spolujezdec.

Svou první soutěž absolvoval Kalle v pouhých dvanácti letech v červnu 2013 při Rallijsprints Gulbis. V sezoně 2016 vyhrál pět podniků a jednu soutěž dokončil na druhém místě. Díky těmto výsledkům získal svůj první mistrovský titul a zároveň se stal historicky nejmladším lotyšským šampionem v rallye. V podobném stylu Kalle obhájil titul lotyšského mistra v roce 2017.

Na konci roku 2017 dostal Kalle poprvé příležitost zúčastnit se Mistrovství světa v rallye (WRC). Ve světovém šampionátu debutoval na Britské rallye, ve Walesu a na následující Australské rallye si připsal první vítězství v kategorii WRC 2.

Od roku 2018 je Kalle Rovanperä členem továrního týmu Škoda Motorsport. Díky tomuto kontraktu se stal nejmladším továrním jezdcem v mistrovství světa. A hned v říjnu, v době jeho osmnáctých narozenin, se mu podařilo vyhrát ne jednu, ale hned dvě rallye. Výsledky sezóny 2019 naleznete níže v infoboxu.

V roce 2020 Kalle Rovanperä svlékne dresy české Škody a přesune se z Fabie R5 o třídu výš, do vozu WRC. Přesněji do stáje Toyoty. 
Zdroj: Škoda Motorsport

Zbrusu nová Fabia R5 evo

Od své homologace Mezinárodní federací automobilového sportu FIA 1. dubna 2019 zažila nová Škoda Fabia R5 evo velmi úspěšnou závodní sezónu. Nový český soutěžní vůz následuje úspěšné účinkování svého předchůdce. Nových vozů ŠKODA FABIA R5 evo bylo zákazníkům dodáno již přibližně 40. Celkově se obou generací českého soutěžního speciálu prodalo po celém světě více než 320 kusů.

Modernizovaná Škoda Fabia R5 evo je rozpoznatelná podle designových prvků shodných s aktuálním sériovým provedením vozu Škoda Fabia modelového roku 2019. Nový soutěžní vůz disponuje také mnoha významnými technickými zdokonaleními. Upraveny byly nejdůležitější součásti vozu, které zlepší jeho celkovou výkonnost. Zdokonalený přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru se vyznačuje větším výkonem a lepším průběhem točivého momentu.

Konec v rallyovém mistrovství světa

Tovární tým Škoda Motorsport se v rallyovém mistrovství světa se v nadcházející sezoně neukáže. Mladoboleslavská automobilka se bude v roce 2020 bude soustředit pouze na podporu zákaznických týmů a další vývoj Fabie R5. Členem továrního týmu nadále zůstane Jan Kopecký, který bude na domácí scéně usilovat již o osmý titul mistra České republiky.

2019 Nejúspěšnější rok v historii Škoda Motorsport

- Posádka ve složení Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen vyhrála v rámci FIA World Rally Championship v kategorii WRC 2 Pro mistrovské tituly pro jezdce a spolujezdce

- Jan Kopecký a jeho spolujezdci Pavel Dresler a Jan Hloušek vybojovali Škoda Motorsport v kategorii WRC 2 Pro mistrovský titul v hodnocení výrobců

- Zákaznická posádka Škoda ve složení Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (F/F) triumfovala v kategorii WRC 2 určené pro soukromé týmy

- Chris Ingram/Ross Whittock (GB/GB) vyhráli mistrovství Evropy FIA European Rally Championship (ERC)

- Filip Mareš s Janem Hlouškem (CZ/CZ) obsadili celkové první místo v juniorském mistrovství Evropy FIA ERC1 Junior

- Manvir Singh Baryan/Drew Sturrock (KEN/GB) zvítězili v mistrovství Afriky FIA African Rally Championship (ARC)

- Ricardo Triviño/Marc Martí (MEX/E) triumfovali v severo a středoamerickém mistrovství FIA North American and Central American Rally Championship (NACAM)

- 23 týmů zakončilo sezónu na čele v národních rallyových šampionátech

Technické údaje

Škoda Fabia R5
Výchozí model Škoda Fabia III
Délka 3 994 mm
Max. šířka 1 820 mm
Min. hmotnost 1 230 kg
Motor Přeplňovaný čtyřválec 1 620 cm3
Max. výkon 212 kW
Max. točivý moment 425 Nm
Pohon 4x4
Převodovka 5stupňová, manuální sekvenční řazení
Přední a zadní náprava McPherson
Palivová nádrž Objem 82,5 l
Spotřeba 0,6 l / km rychlostní zkoušky (60 l/100km)
Cena Přes 5 milionů korun
Zdroj: Škoda Motorsport
Reklama

Diskuze

Svatopluk - 15.06.2020 18:45:26
To musí být super zážitek.

Nová Škoda Fabia by se měla objevit dříve, než bylo v plánu. Uvažuje se i o variantě RS

Škoda chce urychlit výměnu podvozkové platformy u jednoho ze svých zásadních modelů
13.12.2019 15:15
|
8
Reklama

Škoda vylepšila standardní výbavu modelů Fabia, Scala a Karoq. Fabii včetně kombíku navíc zlevnila

Akční výbava "125 let" vychází z výbavy Ambition a přináší prvky navíc. U Fabie také 5 tisíc slevy
09.12.2019 22:54
|
1
Reklama

Nejlevnější nová Fabia má výkon skoro jako Felicia. Za stejné peníze dostanete silnější lehce ojetou

Hledali jsme ojeté škodovky za cenu nové. Výsledkem byly silnější motory i lepší výbava
09.12.2019 07:20
|
4

Malých supervýkonných hatchbacků ubývá. Fabia RS by se ale mohla vrátit

Automobilky hojně omezují nabídku modelů. Která malá ostrá auta zmizela z trhu?
13.10.2019 19:45
|
1

Až 3500 korun měsíčně na pohonné hmoty. Spousta řidičů má nárok na příspěvek, o kterém neví

Úřad práce uděluje příspěvek na dojížďku do zaměstnání. Nejste mezi těmi, kteří na něj mají nárok?
18.04.2024 08:04
|
1

Nová dopravní značka je pro řidiče záhadou. Přitom jim může urychlit čekání na semaforu

Značka s rychlostí a symbolem zelené vlny je jednou z nejvzácnějších, které můžete na silnici potkat
16.04.2024 14:06
|
11
Reklama

Nová elektrická dodávka od Mercedesu je u českých firem k roztrhání. Řídili jsme ji

V okolí Frankfurtu jsme mezi prvními otestovali modernizované elektrické dodávky eVito a eSprinter
16.04.2024 09:58
|
3

Řidiči často využívají ostřikovače k jinému účelu, než by měli. Hrozí jim přitom postih

Opravdový problém nastává, když je zlomyslné ostříkávaní použito proti motorkářům nebo cyklistům
11.04.2024 14:07
|
5
Reklama
Autosalon TV