Reklama
Sport

Projeli jsme v hybridní Toyotě Corolla Prahu za 3,7 l benzinu na 100 km. Mrzli jsme a ploužili se

Ukázalo se, že výrobcem udávaná spotřeba 3,4 l/100 km je pro většinu řidičů nereálným snem
Zdroj: Toyota

Minulý týden se v českém hlavním městě konal první ročník 24hodinového závodu Toyota Eco Race 2019. Celkem se soutěže zúčastnilo 31 posádek, které tvořili motorističtí novináři, zaměstnanci Toyoty a její partneři. Závodilo se na předepsaném okruhu, který měřil necelých 40 km. Start a také cíl byl umístěn v pražských Stodůlkách. Trasa zahrnula jak jízdu v typickém městském provozu, tak úsek v příměstské oblasti a na městském obchvatu.

Navíc byla na trati připravena měřená etapa, v níž musely posádky ujet 7,2 km přesně za 14 minut. Orientaci během soutěže zajišťoval roadbook, ze kterého spolujezdec četl jednotlivé změny směru jízdy. Zúčastněné posádky měly na výběr hned ze tří "závodních" hybridů - z rodinné Toyoty Corolla, manažerské Toyoty Camry a rodinného SUV Toyota RAV4. Týmy musely trať absolvovat do časového limitu 90 minut.

Zmrzlí hlemýždi

Naše posádka reprezentující Autosalon.tv si vybrala papírově nejúspornější Corollu a ideální čas pro zajetí co nejnižší spotřeby - start ve 23 hodin, kdy už je Praha prázdná a řidiči téměř nenarušují jízdu ostatní auta. Plánovali jsme tedy dosáhnout výrazně lepší spotřeby, než udává výrobce. Oblékli jsme bundy, protože venkovní teploměr ukazoval pouhých pět stupňů a v rámci úspory energie a tedy i paliva jsme nezapnuli vytápění. Brzy tedy byla teplota v autě stejná jako venku. Do roadbooku jsme si svítili mobilním telefonem.

Odbila jedenáctá hodina a my jsme rychlostí blesku v medové pasti (15 km/h) vyrazili vpřed zážitkům a co nejlepšímu umístění. Věděli jsme, že na zdolání okruhu máme spoustu času, a proto jsme zvolili loudavé a zdánlivě co nejúspornější tempo. Baterie na pohon elektromotoru byla na startu nabitá jen na polovinu, což znamenalo, že nám téměř okamžitě naskočil benzinový motor. Snažili jsme se ho držet v co nejnižších otáčkách, což se ale nakonec zřejmě neukázalo jako ideální strategie.

Začátek trasy vedl do kopce a po dálnici, takže jsme neměli moc šancí dobít baterii pomocí rekuperace (přeměna kinetické energie na elektřinu při brzdění motorem). Na rychlostní komunikaci jsme se raději odklidili do odstavného pruhu a zapnuli výstražná světla. I přes šnečí tempo ale byla průběžná spotřeba na naše gusto příliš vysoká (3,3 l).
Reklama

59 procent času jen na elektřinu

Konečně přišlo dlouhé klesání směrem dolů k Vltavě, kde byla možnost dobít baterii téměř na maximum. V táhlém sjezdu plném prudkých zatáček jsme nepoužívali jiné brzdění než rekuperační, takže šlo chvílemi o docela adrenalinový zážitek. Škoda, že Corolla na rozdíl od jiných hybridů neumožňuje více stupňů rekuperačního brzdění.

Plnou baterii jsme využili na rovinkách okolo Radotína, kde jsme absolvovali asi čtyři kilometry téměř bez kapky benzinu. Vždy, když spalovací motor naskočil, tak jsme zakleli, pustili plyn, vyčkali až se zase vypne, a pak tlakem peříčka na plynový pedál zkoušeli šumět tiše jen na elektřinu. Průběžná spotřeba klesla až na parádních 2,6 l benzinu na 100 km. Takovou si dovézt až nahoru do cíle!

Jenže do kopce nám už v baterii téměř žádná elektřina nezbyla. Snažili jsme se jet co nejpomaleji, abychom eliminovali odpor vzduchu. Ještě, že kolem půlnoci bylo na silnicích prázdno, jinak by nás ostatní řidiči nenáviděli. Přesto jsme si do cíle přivezli v čase 1 h 21 min. s průměrnou rychlostí necelých 28 km/h na palubním počítači svítící hodnotu 3,7 l. A to bylo velké zklamání. 59 procent času jsme přitom jeli pouze na elekřinu.

Extrémní eko styl příliš spotřebu nesníží

V porovnání s ostatními účastníky jsme nakonec nedopadli špatně, ve výsledkové listině jsme skončili v té lepší polovině. Jen jediná posádka se dokázala s corollou dostat na lepší hodnotu spotřeby než udává výrobce. U zbývajících dvou modelů to bylo podobné. A to ukazuje, že tato hodnota je opravdu laboratorní a v reálných podmínkách nedosažitelná.

Druhé zajímavé zjištění je, že u hybridních toyot se městská spotřeba příliš neodvíjí od stylu jízdy. Když jsme totiž při předchozím testu Toyoty Corolla Hybrid jezdili v běžném městském provozu splynutí s proudem ostatních vozidel přes den se zapnutým topením, aniž bychom se snažili o eko styl, dosáhli jsme hodnot jen lehce převyšujících čtyři litry.

Nejlepší výsledky jednotlivých modelů v soutěži

Vůz Nejlepší dosažená spotřeba Spotřeba udávaná výrobcem
Toyota Corolla 3,3 l na 100 km 3,4 l na 100 km
Toyota Camry 4,1 l na 100 km 4,3 l na 100 km
Toyota RAV4 4,4 l na 100 km 4,5 l na 100 km
Zdroj: Toyota
Reklama

Diskuze

Miroslav - 18.12.2021 21:07:18
Za 5,9 s Hyundai 1,6i
Jiri Lefner - 26.01.2020 16:14:08
Ja jsem vyuzil posledni moznosti koupit posledni atmosferu 1.6 97kw se spotrebou 6l a NIKDY nebudu mit takove naklady jako u hybridu

Hyundai vyvíjí technologii proti hluku od podvozku. V elektromobilech bude ticho, slibuje

Systém pracuje pomocí sady mikrofonů, reproduktorů a specifické frekvence zvuku
11.11.2019 14:42
|
1
Reklama

Nový ředitel dopravní policie Zlý: Zpřísníme sankce pro řidiče, kteří telefonují za volantem

Používání mobilního zařízení za volantem zapříčiňuje meziročně nejvíce dopravních nehod v Česku
06.11.2019 12:30
|
6
Reklama

Testovali jsme korejský plug-in hybrid za necelý milion. Jaké jsou jeho výhody a co nám vadilo?

V týdenním testu jsme na českých silnicích prověřili plug-in hybridní automobil Kia Niro PHEV.
10.10.2019 16:56
|
1

Elektromobil může ujet více než 500 km na jedno nabití. Zvládli jsme to i při rallye

Tým Autosalonu získal s vozem Hyundai Kona Electric dva poháry v Českém Krumlově
27.05.2019 13:55
|
0

Nová dopravní značka je pro řidiče záhadou. Přitom jim může urychlit čekání na semaforu

Značka s rychlostí a symbolem zelené vlny je jednou z nejvzácnějších, které můžete na silnici potkat
16.04.2024 14:06
|
5

Nová elektrická dodávka od Mercedesu je u českých firem k roztrhání. Řídili jsme ji

V okolí Frankfurtu jsme mezi prvními otestovali modernizované elektrické dodávky eVito a eSprinter
16.04.2024 09:58
|
1
Reklama

Řidiči často využívají ostřikovače k jinému účelu, než by měli. Hrozí jim přitom postih

Opravdový problém nastává, když je zlomyslné ostříkávaní použito proti motorkářům nebo cyklistům
11.04.2024 14:07
|
5

Motorkáři si zkracují čekání v kolonách jízdou v cyklopruhu. Policie to většinou přehlíží

Tomu, kdo se v pruhu pro cyklisty ocitne neprávem, hrozí pokuta. Kdo ho tedy může legálně využívat?
10.04.2024 12:00
|
2
Reklama
Autosalon TV