Reklama
Sport

Na sedadle navigátora v závodním speciálu. Nová Škoda Fabia RS Rally2 je stroj na adrenalin

Za volantem seděl jezdec Jan Kopecký. Šílený stroj určený do nejtěžších závodů zkrotil s grácií
Zdroj: Jan Markovič, Autosalon.tv

Historie škodováckého motorsportu sahá až do roku 1901. Nová verze závodního speciálu Škoda Fabia RS Rally2 má tedy na co navazovat. Auto vychází z Fabie čtvrté generace, samozřejmě je ale sériovému vozu pro běžné silnice na světelné roky vzdálené. Poznali jsme to na vlastní kůži, když jsem si sedli na místo navigátora vedle několikanásobného mistra České republiky Jana Kopeckého.

Víc přítlaku, víc výkonu

Nová Škoda Fabia RS Rally2 je od předchozího speciálu identifikovatelná na první pohled. Samozřejmě je to díky designu karoserie, která vychází z Fabie nové generace, ale také třeba díky výrazně většímu křídlu na zádi, které podle závodního oddělení Škody vytváří dvakrát větší přítlak než předchozí model. To je při závodění důležité zejména v zatáčkách, kde jezdci umožní jet vyšší rychlostí. Zajímavostí je, že vzduchové clony Air Curtains, které najdeme na sériovém modelu Škody Fabia, zůstaly i rallyovému speciálu. Přední splitter zase zajišťuje vyšší aerodynamickou účinnost přední části auta. Zvyšuje i rychlost vzduchu proudícího pod auto a tak je pod ním nižší tlak.

Fabii RS Rally2 pohání motor o objemu 1620 ccm, který vychází ze sériové jednotky 2.0 TSI (řada EA888). Dosluhující závodní Fabia používá motor vycházející ze staršího čtyřválce o objemu 1,8 l. Modernější dvoulitr už má kvůli emisním předpisům svody integrované do hlavy válců, což inženýrům ze závodního oddělení Škody nadělalo řadu problémů například už kvůli zajištění dostatečného chlazení bloku motoru. Jedna-šestka s variabilním časováním ventilů a novým turbodmychadlem produkuje výkon 214 kW, tedy 289 koní. Masivní točivý moment 430 Nm by měl být nově k dispozici ve větším rozsahu otáček. Nutností je pohon všech kol a také sekvenční převodovka.

Závodní speciál se připravoval na svou kariéru v rámci poměrně náročného testovacího programu, kdy jezdil na asfaltu, šotolině i sněhu. Testovací jezdci s ním „řádili“ na tratích nejen v Česku, ale i v Chorvatsku, Itálii, Německu a dalších evropských zemích. Za sněhem samozřejmě vyrazili do Finska.

Škodu Fabia RS Rally2 si můžete do detailu prohlédnout v přiložené fotogalerii:

Pokrok závodního oddělení na vlastní kůži

O kvalitách mladoboleslavského sportovního náčiní nemůže být pochyb, protože v rámci dané kategorie jde o nejprodávanější automobil, který navíc už má na svém kontě neuvěřitelné množství vítězství nasbíraných po celém světě. Za volant zvodní Fabie R5 (později Rally2) jsme se sice nikdy nedostali, ale na sedadle spolujezdce jsme měli tu čest už několikrát. Vždy to byl mimořádně zajímavý zážitek. Z místa spolujezdce se auta samozřejmě porovnávají jen obtížně, ale možná bychom se odvážili tvrdit, že nějaký ten rozdíl jsme zaznamenali. 

Jízdě se závodní novinkou předcházelo svezení s ikonickou Škodou 200 RS. Historický speciál o výkonu přibližně 160 koní a s hmotností pouze 800 kg řízený Stanislavem Kafkou si na krátké trati počínal suverénně. Jen s otočkami o 180 stupňů, které byly na trase dvě, byla trochu potíž. Elán ale téhle babičce vážně nechybí. I tohle svezení samotné by v nás vyvolalo spoustu emocí, ale pak přišla na řadu nejnovější mladoboleslavská zbraň v podobě Fabie RS Rally2.

Masivní trubkový rám přivařený k původní sériové karoserii, přes který se musíte vsoukat do interiéru, je připomínkou, že za poslední desetiletí se udály velké věci také v oblasti bezpečnosti. Oproti starší Fabii Rally2 zaujme modernější prostředí pro řidiče. Místo množství páček a čudlíků je už i zde velký displej, na volantu se objevil nový panel s několika tlačítky a vše působí uklizeněji. Mimochodem, na tom velkém centrálním displeji mohou posádky sledovat kromě nejrůznějších údajů také videozáznam z rychlostních zkoušek. Ale dost prohlížení, Jan Kopecký se dává do práce. 

Fabia vyrazí vpřed s obrovskou vervou a ačkoliv projedeme na úvod několik zatáček, Kopecký pořád drží plyn na podlaze. Před ostrou pravou přichází tvrdá brzda, katapult do pásů, ladný průjezd a další pasáž složená z rychlých krátkých zatáček. Otočka o 180 stupňů a zpět na křižovatku, tentokrát doprava, tvrdá brzda, další obrat o 180 stupňů a přes sérii nepřehledných zatáček expresní návrat na start. Celé to trvalo asi tak jeden a půl minuty. Nešlo si ale nevšimnout toho, jak klidná tahle nová Fabia je. I Honza Kopecký potvrdil, že při jízdě je novinka klidnější. Jezdec má s autem o něco méně práce kromě jiného také třeba kvůli přepracovanému mechanismu ruční brzdy. Uvidíme, jak úspěšná nakonec nová Fabia bude, podle této expresní projížďky vypadá hodně slibně. 

Ale to už se do auta tlačí další zájemce o svezení a na trať mezitím vyráží 200 RS. Stanislav Kafka má s řízením asi tak šestkrát víc práce, ale na stejné trase stráví zhruba třikrát víc času. Ten skok, jaký udělaly závodní speciály Škoda za nějakých padesát let, je vážně neskutečný!

Na následujícím videu se můžete podívat, jak ostře s námi závodníci jezdili:
Reklama

Diskuze

ivan - 27.11.2022 02:30:51
nic moc
Mára - 17.10.2022 15:54:16
Pro ty co tady plkají o Yarisu. Auta třídy R5 jsou postavena podle regulí FIA a ty regule mají za následek i omezení výkonu motoru. Je to dáno restriktorem na sání do turba. Yaris se 400 k určitě tento restriktor nemá, tudíž nesplňuje regule R5.

Zúčastnili jsme se virtuálního závodu v rally se speciálem Škoda Fabia. Porazil nás Tomáš Enge

V rámci Škoda eRally Cup jsme na závodních simulátorech poměřili síly s profíky i ostatními novináři
06.10.2022 18:15
|
2
Reklama

Barum rally Zlín: První pocity, překvapivé momenty i karamboly zahraničních hvězd

Déšť, pomačkané plechy i obrovské množství fanoušků. To vše jsme zažili při moravské rally ve Zlíně
30.08.2022 11:21
|
0
Reklama

Horko, rozvířený prach a boj o každou sekundu. Rally světového formátu se dá zažít i v Česku

Zúčastnili jsme se Rally Hustopeče a byli svědky nelítostného souboje ve vysokých rychlostech
01.07.2022 11:30
|
0

Mazda CX-3 zmizí z trhu, ale není to navždy

Nejprodávanější model značky Mazda v ČR se doprodává, zjišťovali jsme, co s ním bude dál.
17.01.2020 14:28
|
1

Sveze sedm lidí, přitom je stejně dlouhý jako Škoda Karoq. Citroën představil nový C3 Aircross

Auto dostane pod kapotu elektrický pohon i benzinové motory. Výkon ale velký nebude
19.04.2024 09:50
|
0

Elektrické BMW iX2 umí na silnici bavit. Kvůli pomalému nabíjení je ale jen pro trpělivé řidiče

Luxusní materiály dělají skvělou atmosféru, překvapí velký kufr. Už chybí jen lepší nabíječka
19.04.2024 08:10
|
0
Reklama

Nový Renault Scenic dorazil do Česka. Je větší než Škoda Karoq, ale jezdí jen na elektřinu

Automobilka sází na cenu lehce pod 1,1 milionem korun, mluví i o solidním dojezdu a nabíjení
17.04.2024 09:59
|
0

Alfa Romeo Milano přišla nuceně o své jméno. Nově bude Čechům připomínat levný salám

Auto, které se vyrábí v Polsku, se nemůže jmenovat italsky, řekl ministr. Automobilka poslechla
16.04.2024 07:54
|
0
Reklama
Autosalon TV