Reklama
Sport

Komentář: Schumacher je dobrý, ale není výjimečný. Ve Formuli 1 o něj nestojí žádný tým

Syn legendárního závodního jezdce Michaela Schumachera se do F1 už zřejmě nevrátí. Není dost dobrý
Zdroj: Tiskový servis F1

Jméno Schumacher má ve světě Formule 1 obrovskou hodnotu. Jenže ne každý nositel tohoto příjmení dokáže přepisovat historii. Michael dokázal vyhrát sedm titulů mistra světa a zapsal se do dějin jako jeden z nejlepších závodníků na této planetě. Od jeho syna Micka se očekávalo totéž, ovšem teď už je skoro jasné, že na úspěchy svého otce navázat nedokáže. Podle odborníků je to dobrý jezdec, ale není ničím výjimečný.

Slibný začátek kariéry

Pamatuji si to, jakoby to bylo včera. Červený vůz Ferrari se prohání po okruhu a řídí ho můj dětský vzor Michael Schumacher. Obdivoval jsem jeho odhodlání, motivaci a řidičský talent. V mých očích byl zkrátka neporazitelný. Ovšem pak přišel prosinec roku 2013 a krále formule 1 porazil sám život. Od té doby zkratka „MSC“, kterou jsem vídal na horních příčkách startovního pole, zmizela z televizního vysílání. Avšak po osmi letech se jméno Schumacher do světa formule 1 opět vrátilo, a to díky synovi. Avšak mladý Mick očekávání fanoušků svého otce zatím nenaplnil a zřejmě už ani nenaplní. Abychom pochopili proč, musíme si připomenout jeho kariéru.

Mickovy první kroky v motorsportu vedly přes motokáry, kde rychle ukázal svůj talent. V roce 2015 se pak posunul do německého šampionátu ADAC Formule 4, což byl první skutečný krok směrem k profesionálním závodům. O rok později už bojoval o titul a nakonec skončil druhý. To mu otevřelo dveře do evropské Formule 3, kde po dvou sezónách, v roce 2018, vyhrál šampionát a ukázal, že má potenciál kráčet ve stopách svého otce.

V roce 2019 Mick Schumacher přestoupil do Formule 2, což je poslední krok před Formulí 1. První sezóna však nešla podle očekávání a skončil ve středu pole a vyhrál pouze jeden závod. Avšak následující rok, kdy už byl v roli ostříleného pilota, si spravil chuť a po těsném boji se silnou konkurencí si vyjezdil titul mistra světa v šampionátu F2. To znamenalo jediné: Definitivně si otevřel dveře ke královně motorsportu.

Do F1 se dostal jen díky otci

Je ale potřeba zmínit, že i když na papíře vypadá začátek Mickovy kariéry úžasně, už během svých začátků se setkával s názory, že se mu daří jen díky protekci, kterou má díky slavnému příjmení. Dokonce se hemží spekulace, že díky jménu Schumacher dostával v sériích F4, F3 a F2 o fous lepší techniku než jeho konkurenti. Zda je to pravda či nikoliv, se zřejmě nikdy nedozvíme, ovšem z výpovědí expertů je zřejmé, že Mick se už od motokár neřadil mezi naprosté talenty, jako třeba Lewis Hamilton, Charles Leclerc nebo Lando Norris. Výsledky měl dobré, ale nikoliv zázračné. Mnoho lidí tak může tvrdit, že cestu do monopostu formule 1 měl vyšlapanou.

A tím se dostávám k jeho dosavadnímu vrcholu kariéry. Mladý Schumacher se do šampionátu F1 dostal v roce 2021, a to jako jezdec týmu Haas. Stáj amerického miliardáře se ale zrovna nacházela v dost komplikované situaci, kdy šetřila na nadcházející sezónu 2022, která měla přinést nová technická pravidla. Mick tak usedl do nejpomalejšího závodního vozu v celém startovním poli a pravidelně končil na posledním nebo předposledním místě. Porovnávat se tak mohl pouze se svým týmovým kolegou Nikitou Mazepinem, který ale už od samého začátku podával takřka katastrofické výsledky a nebyl pro Micka žádným vyzyvatelem.

Pak ale přišel rok 2022 a střet s realitou. Schumacher měl nový monopost a také nového kolegu - zkušeného finského pilota Kevina Magnussena. V průběhu sezóny se ukázalo, že Mickovi chybí rychlost a zároveň začal kupit chyby. Často boural a nepřinášel uspokojující výsledky. Zároveň tým Haas v čele s šéfem Guentherem Steinerem nezvládal práci s nováčky a vzájemné porozumění bylo na bodu mrazu.

Poslední kapka

Přišlo to, čeho se fanoušci Schumachera báli. Po dvou sezónách v Haasu musel Mick místo závodního pilota opustit a pro rok 2023 se stal testovacím a rezervním jezdcem pro tým Mercedes-AMG Petronas. I když to znamenalo krok zpět, Mick zůstal odhodlaný a jezdil na simulátorech, účastnil se testovacích jízd a byl připraven najít si jiné místo ve formuli 1. To mu měl údajně zajistit šéf týmu Mercedesu Toto Wolff.

Jako na zavolanou, sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton oznámil přestup z Mercedesu do Ferrari, a u „stříbrných šípů“ se tak uvolnila jedna závodní sedačka. Svět formule 1 očekával, že Wolff naplní svůj slib a do monopostu posadí svého svěřence Micka Schumachera. Ale nestalo se tak. Mercedes dal přednost teprve osmnáctiletému Andrea Kimi Antonellimu - super talentovanému italskému závodníkovi, kterého si Toto Wolff vyhlédl už na motokárách a hodlá z něho udělat nového Maxe Verstappena.

Možná si kladete stejnou otázku jako já: „Proč Micka Schumachera nedají do týmu Williams, který právě vyhodil svého pilota Logana Sargeanta a s Mercedesem úzce spolupracuje?“ No, odpověď je pro potomka legendárního pilota a pro celý jeho fanklub dost zdrcující. Podle šéfa týmu Williams Jamese Vowlese a dalších expertů není Mick místa ve formuli 1 hoden. Zkrátka není ničím výjimečný.

„Mick se oproti svému působení v Haasu hodně zlepšil, o tom není pochyb. Je to schopný jezdec. Rozhodnutí tedy bylo o tom, zda do auta posadíme Micka, nebo 'investujeme' do juniora Franca Colapinta, který je součástí naší akademie. Oba spadají do kategorie dobrých jezdců, ale nikoliv výjimečných. A v tomto ohledu musíme být upřímní: Mick není výjimečný, byl pouze dobrý,“ řekl Vowles v rozhovoru pro Autosport.

Budoucnost vypadá černě

Bohužel podobný názor putuje po celém paddocku F1 a vypadá to, že Mick Schumacher už šanci v královně motorsportu nikdy nedostane. Čistě teoretickou možností může být pro mladého německého pilota už jen tým Audi, který do seriálu formule 1 vstoupí v roce 2026 s příchodem nových technických pravidel. Pokud ani tato příležitost nevyjde, je zřejmé, že Mick na slávu svého otce nenaváže.

Stále se ale může prosadit v jiných kategoriích motorsportu. Například teď mladý „Šumi“ jezdí za tým Alpine ve vytrvalostních závodech WEC, kde se mu poměrně daří. Tak uvidíme, třeba alespoň vyhraje 24h Le Mans.

Reklama

Diskuze

PICHAV - 06.09.2024 02:40:15
BRACHO JE MOZNE ZE RADY MU DAVA !!!! JAKO U MLADEHO DEJDARA !!!! ABY ZLATOU MLADEZ VZORNE REPREZENTOVAL !!!! TATIK DOTAPI HO A KOKSOVAT MUZE DAL !!!! MICKA CHAROUZ RACING V PARADE MEL !!!! A TONDA POCHOPIL ZE !!!! F1 BEZ MICKA I TIFFANY GERGORA OBEJDE SE
PICHAV - 05.09.2024 21:51:14
BRACHO PRAVDY DIS !!!! PLNOU DIZ !!!! VSAK TY VIS !!!! DYZTAK DISTANC !!!! OD GREGORA !!!! PODIVAT SE NA NEJ NELZE !!!! NENI ZA TEMA BRYLEMA VIDET !!!! MIT SLAVNEHO OTCE NENI MED !!!! MOZNA PROCIT Z KOMAA REKL SYNU JED !!!! PODOBNYCH SYNOSEBEVRAZD JE HAFO

Až 400 předjížděcích manévrů a pokaždé jiný vítěz. Byli jsme v zákulisí závodů formule E

Tým DS nás pozval do boxů v italském Misanu. Je to drama, které by mohla formule 1 závidět
25.04.2024 08:00
|
0
Reklama

Studentská formule stanovila světový rekord ve zrychlení z 0 na 100 km/h. Zvládla to pod 1 sekundu

Mladí Švýcaři se zapsali do Guinnessovy knihy rekordů. Sestrojili nejrychlejší vůz na Zemi
25.09.2023 16:00
|
0
Reklama

Netradiční partnerství ze světa formule 1. Stavební stroje JCB pomáhají týmu Aston Martin

JCB pomohlo týmu se stavbou jeho nového sídla v Silverstonu. Zakopalo i časovou kapsli
05.09.2023 15:48
|
0

Formule E má pravidla, která jí může F1 závidět. Bojuje tu i francouzská luxusní značka DS

Speciální elektrický boost namísto DRS a žádné závodní slicky. Elektrická formule má své kouzlo
31.07.2023 18:15
|
3

Lexus UX dostal nový hybrid. Jezdí ještě lépe a přitom není o tolik dražší než škodovka

Otestovali jsme prémiové kompaktní SUV, které jezdí za hubičku a přepychem v interiéru nešetří
16.09.2024 07:44
|
0

První dojmy: Toyota má nové modely Proace. Na konkurenci vytáhla eso z rukávu v podobě záruky

Japonská automobilka v Holandsku ukázala novou Toyotu Proace, Proace City a Proace Max
13.09.2024 13:53
|
1
Reklama

Citroën Berlingo žehlí fatální chybu s elektromobilitou. Toyota Proace City z toho velmi profituje

Kvůli absenci spalovacích motorů se prodeje francouzského MPV těžce propadly. Teď to napravuje
11.09.2024 11:55
|
2

Rolls-Royce, Bentley i Land Rover. Přehled všech britských aut, která jsme v Autosalonu testovali

Britové mají vytříbený vkus na auta, zejména ta luxusní. Hodně z nich jsme v redakci vyzkoušeli
04.09.2024 18:30
|
0
Reklama
Autosalon TV