Reklama
Sport

Závodní kolo od škodovky váží sedm a půl kilo. Je to taková Octavia RS na dvou kolech

Díky kompaktním rozměrům se s rámem velikosti M vejde do kufru malého kombíku bez jakékoli demontáže
Zdroj: Bart Běhal

Není žádným tajemstvím, že firma Laurin a Klement, přímý předchůdce automobilky Škoda Auto, začínal s výrobou velocipédů. Zajímalo nás, jak daleko v této oblasti Škoda Auto došla, takže jsme vyzkoušeli její špičkové jízdní kolo Škoda Road Elite.

Vyrábí Superior

Škoda Auto letos slaví 125 let své existence. V roce 1895 ještě jako továrna Laurin a Klement ale nevyráběla hned automobily. Začínala s výrobou jízdních kol. Na tuto tradici Škoda Auto navazuje. Nejen, že podporuje cyklistické závody po celém světě i v Česku včetně slavné Tour de France. Zároveň nabízí několik typů kol pod vlastní značkou. Vyzkoušeli jsme její nejlehčí a zároveň druhý nejdražší produkt - "silničku" Škoda Road Elite.

Není žádné tajemství, že kola prodávaná pod hlavičkou Škody Auto nevyrábí samotná automobilka. Tím pověřila špičkovou českou obchodní značku Superior, která mimo jiné získala pět ocenění v letošní soutěži o kolo roku a konkuruje i světovým výrobcům zvučných jmen.

Kompletní vývoj kol probíhá v České republice. Automobilka schvaluje jejich design - barvy rámu a polepy. Testovali jsme už starší kolekce škodováckých kol a design poslední série v zelené bavě s výrazným logem automobilky nám připadá jako suverénně nejpodařenější. Rozhodně jde o kolo, které se mezi ostatními neztratí.
Reklama

Parametry

Velikosti rámu S, M, L, XL
Určení Unisex
Rám Carbon Road Race CRB BF-RB04 Aero
Vidlice Full Carbon UD
Hlavové složení Acros AIX-333
Středové složení Shimano SM-BB71
Představec ONE Race 31.8 mm, alloy
Řídítka Carbon Aero Compact
Sedlovka Carbon Aero
Brzdové páky Shimano BR-KR8020 hydraulic disc brake
Přední/zadní brzdy Rotor CL 140/140 mm
Řadicí páky Shimano BR-KR8020
Zadní měnič Shimano Ultegra 8000 SS
Kazeta Shimano CS-R7000-11 11-30T
Náboje a ráfky DT Swiss PR1600 Dis
Pláště Schwalbe Pro One 700x28C
Hmotnost 7,5 kg
Počet rychlostí 22
Cena 62 492 Kč (dříve 79 990 Kč)
Zdroj: Škoda Auto

Pro sport i každodenní ježdění

Škodovka na dvou kolech okamžitě nadchne drtivou většinu cyklistů nízkou hmotností. Bez nadsázky lze zvednout malíčkem levé ruky. Sedm a půl kilo je velmi slušné číslo, vždyť i na Tour de France je limit 6,8 kg, takže mezi Škodou Road Elite a speciálem na Tour de France není ve finále takový váhový rozdíl. Znalci ale vědí, že špičková kola v cenách nad dvě stě tisíc korun mají pět kilogramů i méně, takže se na povinný limit dovažují. Nejlehčí kola světa váží i méně než tři kilogramy.

Nicméně pro rekreačního jezdce je i zmíněných sedm a půl kilogramů velmi příjemných. Stejně příjemná je i jízda na kole. Moc se mi líbila tuhost a zároveň jistota a odolnost kvalitního karbonového rámu i na horším povrchu. Neprojevovaly se u něj vibrace ani žádné pazvuky, jízda přes nerovnosti je nečekaně komfortní a relativně tlumivá.

Závodní geometrie rámu a aerodynamické provedení vysloveně láká ke sportovním výkonům. Autorovi tohoto testu Škoda Road Elite s velmi slušnými komponenty většinou od značky Shimano umožnila ve 46 letech překonat všechny rekordy, kterých dosáhl v teenagerských letech s úplně jinou fyzičkou, ale na mnohem horších strojích. Dosahovat jízdních průměrů hodně přes 30 km/h i na členitějších okruzích nebyl větší problém.

Jedenáct převodů na zadním kolem v kombinaci s "dvoutácem" vpředu, tedy celkem 22 převodů, představuje ideální pokrytí na drtivou většinu českých silnic. Řazení páčkami na řídítkách probíhá rychle a precizně. Problém jsem měl v určitých jízdních polohách s dosažitelností brzd.

S kolem Škoda Road Elite jsem velmi rychle srostl a uměl bych si ho představit ve své garáži. Jde o ideální stroj pro rekreační jezdce se sportovními ambicemi. Cena 62 558 korun, za kterou se aktuálně prodává, mi vzhledem ke kvalitám rámu i komponentů nepřipadá přemrštěná. Je to taková Škoda Octavia RS na dvou kolech. Stroj pro každodenní používání, který ale dokáže příjemně překvapit i při ryzím sportování.

O úspěchu mladoboleslavské kolekce, která čítá dvanáct modelů jízdních kol od dětských přes levnější volnočasová až po karbonové sportovní speciály jak mezi silničními tak horskými koly svědčí 2173 prodaných kusů za loňský rok, z toho připadalo 713 kusů na silniční varianty.

Diskuze

Marek - 06.05.2022 09:02:36
S helmou by aspoň tester vypadal jako cyklista...
Martin - 21.11.2020 11:57:21
Podle zaměření automobilky, tak určitě uveze i velký batoh a deštník má v horní rámové trubce . Jó a 8x USB na řídítkách . Prostě " jednoduše chytré " kolo. Faktem bude že v zájmu EKO smýšlení značky bude lepší tohle než cpát baterky do aut.

Přišel o řidičák a tak jezdil na elektrokoloběžce. Hrozí mu za to dva roky ve vězení

Elektrická koloběžka, na které muž jel, byla až příliš výkonná. Na takovou je potřeba řidičák
02.09.2020 12:03
|
89
Reklama

Přechod pro chodce není přejezd pro cyklisty!

Prázdniny znamenají zvýšený pohyb cyklistů na silnicích, včetně dětí. Jděte dětem příkladem
18.08.2020 10:31
|
42

Hitem letošních Krkonoš je elektrokolo. Krpály tak zvládnou i ti méně zdatní!

Nechce se vám do kopců supět jako parní lokomotiva a sklízet posměšné pohledy kolemjdoucích?
01.08.2020 16:19
|
2

Názor: Nulová tolerance vůči alkoholu u řidičů je falešná anomálie, kterou nedodržují ani policisté

Komu naměří při dechové zkoušce do 0,3 promile, ten se trestu vyhne. Pokud neřekne, že požil
13.03.2024 19:26
|
21

Nový hybrid od Citroënu označují za zabijáka dieselu. Platí to jen částečně, zjistili jsme

Otestovali jsme rodinné SUV Citroën C5 Aircross Hybrid 136 ë-DCS6 Ë-SERIES
09.03.2024 18:53
|
3
Reklama

Není allroad jako allroad. Otestovali jsme lepšoaudi s plnohodnotným quattrem a sametovým automatem

Test Audi A6 allroad 50 TDI quattro: Největším plusem je všestrannost, minusem chudá základní výbava
18.02.2024 08:34
|
0

Vylepšená Tesla Model 3 vyšlapává cestu do budoucna i slepé uličky. Řidiče neposlouchá a šikanuje ho

Z hlediska poměru ceny, výkonu a výbavy jde ale o skvělou nabídku
24.01.2024 19:44
|
7
Reklama
Autosalon TV