Reklama
Sport

V pelotonu Tour de France 2021 to vypadá jako v Mladé Boleslavi. Jede tam víc škodovek než cyklistů

Mapovali jsme zákulisí nejslavnějšího cyklistického závodu z motoristického hlediska
Zdroj: František Fiala, Autosalon.tv

Máme za sebou dvě největší silniční etapové cyklistické akce roku Giro d´ Italia a Tour de France. Při jejich sledování jste si určitě všimli, že to není akce vlastně jen cyklistická ale i motoristická. V pelotonu se totiž pohybuje až neuvěřitelné množství motorových dopravních prostředků. Pojďme se na ně podívat poněkud blíže. Proč je jich tolik?

Omezený doprovod závodu

V posledních letech se množily případy střetu doprovodných motocyklů s cyklisty. To logicky vyvolalo diskuze s jediným tématem. Není těch doprovodných strojů všeho druhu nějak moc? Zdánlivě ano, ale ve skutečnosti je jejich počet přesně limitován. Nepočítáme nákladní automobily plné různých stavebních prvků tribun, ochranných bariér, zametací auta atd. A pomineme-li divácky velmi oblíbenou reklamní karavanu, jezdící hodinu před pelotonem, vozy prodávající dresy a suvenýry v charakteristické žluté barvě Tour, napočítáme skutečně velké množství dopravních prostředků, které jsou přímo součástí pelotonu.

Přenos díky motorkám

Začněme motocykly, používá je policie, pořadatelé, rozhodčí, novináři respektive fotografové, kameramani zajišťující přímý přenos, neutrální mechanici s náhradními předními i zadními koly, nezapomnělo se ani na mobilní dodávky pití závodníkům. V poslední době se začínají prosazovat i vícekolové motorky. Jde o modely Yamaha Niken s technologií podvozku s náklonem a dvojitou přední vidlicí. U nich díky větší kontaktní ploše mezi pneumatikami a povrchem vozovky zajišťují dvě přední kola se schopností náklonu vyšší míru přilnavosti přední části, která se projevuje zejména při jízdě v zatáčkách a při brzdění. Výhodou je také stabilita při pomalé jízdě v prudkých stoupáních.

Auta v pelotonu

A teď k automobilům. Základem je červený ředitelský vůz a potom další vozy ve stejné barvě karoserie pro komisaře respektive rozhodčí. Dále množství vozů určených pro VIP hosty Tour, pro novináře či různé výherce. V neposlední řadě jsou součástí pelotonu také neutrální servisní vozy sloužící všem cyklistům. Podle přesně daného pořadí, v závislosti na pořadí cyklistů v závodě, pak jedou vozy jednotlivých týmů.

Navíc podél trati potkáte i spoustu dalších týmových vozidel, ze kterých na vybraných místech kustodi zajišťují občerstvení závodníků.

Nesmíme zapomenout na lékařské zabezpečení včetně kompletně vybavených sanitek. No a kolonu uzavírá vozidlo s označením konec závodu. Ten může v případě potřeby fungovat i jako sběrný vůz.

Reklama

Dohled ze vzduchu

A to stále není vše. Když se podíváte na oblohu, uvidíte, že nad pelotonem křižují televizní a také VIP helikoptéry. Dokonce ještě nedávno nad horskými úseky létalo letadlo předávající televizní signál na příslušné retranslační stanice.

Abych byl, co se týče zabezpečení týmů kompletní, tak se musím zmínit ještě o doprovodných busech, a také o nákladních vozech převážejících náhradní kola a veškeré další vybavení potřebné pro chod profesionálních cyklistických týmů. Ano, cyklisté v nich mají k dispozici i pračky a sušičky.

Nesmrdí cyklistům pod nos?

V dobách, kdy jsem pár let také silniční cyklistiku jezdil, jsme se všichni doslova dusili kouřem z výfuků doprovodných strojů. Nebylo divu, většinou je tvořily motorky osazené dvoudobými motory, které, jak známo, potřebují v nádrži mít vedle benzínu také olej. Co se týče automobilů, hlavně při závodech v tehdejším východním Německu dominovaly značky Wartburg případně Trabant. Co se jim linulo z výfuku, nemusím snad ani popisovat.

Jaká je situace dnes? O spoustu úrovní lepší. Motocykly používají zásadně čtyřdobé motory nejmodernější konstrukce splňující současné přísné emisní normy. Ještě lépe jsou na tom doprovodné automobily. Vedle klasických se spalovacími motory, podotýkám moderní koncepce opět splňující emisní normy, se stále masivněji používají hybridní vozy a od loňského roku také elektromobily. Můžeme být hrdí, že hlavně co se týče elektromobilů, dominuje značka Škoda se svým modelem Enyaq iV.

Jaká značka převažuje?

Vždy záleží na tom, s kterou značkou má organizátor podepsanou smlouvu. Na nejprestižnějším etapovém závodě světa, tedy na Tour de France, se stará firma Škoda Auto o organizátorská auta již neuvěřitelných 18 let, tedy od roku 2004. A že si Škodovku opravdu považují, o tom svědčí speciálně upravený model využívaný ředitelem Tour de France Christianem Prudhommem. Je s ním nadmíru spokojen a s ním i speciální VIP hosté této monstrozní akce, jako jsou například francouzský prezident Emmanuel Macron, či legendární cyklista Eddy Merckx.

Jako velitelský „Red Car“ mu slouží komfortní, prostorné a hlavně čistě elektrické SUV Škoda Enyaq iV. Má šest antén, držák na vlajky, obrovské střešní okno, zajímavostí je také klakson, který dle volby vydává různé zvuky. Uvnitř je dispečerský pultík, z kterého může ředitel ovládat až pět radiových okruhů. Vzhledem k tomu, že často hostí na palubě vzácné hosty, je k dispozici i chladnička na šampaňské.

Pro další potřeby mají organizátoři k dispozici vedle dalších Enyaqů iV, flotilu dalších vozů značky Škoda, jako modely Superb iV a Octavia iV osazené plug-in hybridní pohonnou jednotkou. Samozřejmě neschází také klasické modely Octavia.

Když se porozhlédnete po celé koloně Tour, tak napočítáte kolem 250 vozů značky Škoda Auto, včetně vozů různých týmů a servisů.

Kdo se o ně stará?

Taková masa automobilů logicky vyžaduje při tomto náročném podniku také správné zacházení. Ono když se podíváte na ten obrovský frmol při etapě, kde se kolonou proplétají cyklisté, vedení závodu, rozhodčí, televizáci, fotografové, policisté a doprovodná a servisní auta, úplně se vám zatočí hlava. Proto jsou za jejich řídítky a hlavně volanty opravdoví profíci. Většinou se jedná o bývalé vrcholové cyklisty. Ale i přesto všechno k nějakým těm šrámům, případně poruchám, dojde. Co pak s tím? Objednávat se do klasického servisu asi moc nepůjde.

I z tohoto důvodů a vzhledem k převažujícímu počtu vozů značky Škoda se o kompletní péči stará speciální mobilní servisní tým Škoda. Tento tým je složen z pěti mechaniků, dvou klempířů a jednoho lakýrníka. Nezapomnělo se ani na dva externí řidiče vozící náhradní díly.

Parta je to sehraná, někteří jezdí na Tour od té doby, co se v ní škodovka angažuje, tedy osmnáct let.

Co se týče samotné servisní činnosti, mají přesně stanovené kategorie důležitosti. Logicky absolutní prioritu má ředitelský vůz, tedy Enyaq iV případně Superb iV. Dále vozy komisařů. Potom následují další organizátorské a servisní vozy, auta pro VIP a tak dále. Samozřejmě, pomoci se dočkají i vozy s okřídleným šípem ve znaku od závodních týmů.

V rámci jednotlivých etap si mobilní servisní tým vybere místo v cíli etapy na nejbližší benzínové stanici. Jednotlivé vozy vždy natankují a zkontrolují. V případě nějakého servisního úkonu se na něj okamžitě vrhnou. Nejčastější problémy jsou drobné odřeniny a škrábance či opravy vyžadující klempířskou práci. Dost často se mění čelní sklo či pneumatiky.

S přechodem na nízkoemisní automobily či elektromobily se jejich práce rozšířila i o sofistikovanou diagnostiku. Dá se říci, že je nic nepřekvapí.

Škoda a Tour nejsou pouze auta

Automobilka Škoda také již po sedmé v řadě sponzoruje Zelený trikot pro vedoucího jezdce bodového hodnocení. A nejen to. Křišťálové trofeje, kterými se v cíli na Champs-Éysées pyšní vítěz Tour de France, a vítězové jednotlivých kategorií jsou už po jedenácté dílem designového oddělení interiéru Škoda Auto. Šedesát centimetrů vysoké a čtyři kilogramy těžké trofeje jsou vyrobeny ze skla a jejich design byl inspirován přírodou. Dekor připomíná stébla trávy či květiny vyrůstající na poháru.

Prostě automobilka Škoda nezapomíná, že jejími původními produkty byla jízdní kola.


Diskuze

Patrik - 07.08.2021 12:50:04
Zajímavý článek. Pan František je obecně můj nejoblíbenější expert Autosalonu.
Fr_von_Dr - 29.07.2021 12:38:34
Hlavně, aby nebyly etapy moc dlouhé a dojely i batt-mobily!

Senátoři vrátili poslancům návrh na rozestupy řidičů a cyklistů. Nelíbily se jim vysoké sankce

Původně se čekalo, že Senát novelu zákona zcela smete ze stolu
10.06.2021 16:28
|
6
Reklama

Podle poslance Dolínka může řidič být trestán za nedodržení 1,5m odstupu od cyklisty i bez měření

Policie to vidí jinak. Neexistuje metodika, co by jednoznačně uspěla ve správním řízení
26.05.2021 10:49
|
71

Nehody cyklisty a auta generují i miliónové škody, byť to není zjevné. Někdy je lepší volat policii

Cyklisté nemají povinné ručení. Většinou vše musí hradit z vlastní kapsy
18.05.2021 08:00
|
1

Budou malé dodávky už jen do zásuvky? František hledá odpověď s Citroënem ë-Berlingo

Zdá se, že doba, kdy bude na výběr mezi spalovacím a elektrickým motorem, se blíží ke konci
08.02.2022 17:19
|
3

Vyzkoušeli jsme, jak se v Česku vyrábí stroje Bobcat. A pak jsme jeden potrápili v řetězech

Expert František vyrazil do továrny v Dobříši, aby si osahal práci na tamní výrobní lince „bobíků“
23.11.2021 16:30
|
3
Reklama

Vyzkoušeli jsme Škodu Kodiaq GT, která se prodává jen v Číně. Takhle za námi putovala do Česka

Z Číny za námi putuje běžné spotřební zboží ale i kompletní auta. My si nechali poslat škodovku
02.11.2021 13:08
|
1

Moderní obytná auta často nabízejí luxus drahých hotelových pokojů. A taky geniální vychytávky

Vyzkoušeli jsme obytňák Carthago C-tourer I 143 LE Mercedes Benz, který má doslova kouzelnou lednici
27.10.2021 11:43
|
0
Reklama
Autosalon TV