Reklama
Sport

Tým Autosalonu naboural závodní Škodu Fabii Rally2. Přesto dokázal závod v rallye vyhrát

V rámci Škoda eRally Cup jsme na závodních simulátorech poměřili síly s ostatními novináři
Zdroj: Tiskový servis Škoda

Mladoboleslavská automobilka Škoda uspořádala šampionát Škoda eRally Cup, ve kterém se proti sobě utkali zástupci automobilových redakcí. Závod probíhal ve virtuálním světě hry Dirt 2.0. Mohli jsme si tak na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je sedět za volantem moderního závodního simulátoru v hodnotě čtvrt milionu korun. Tříčlennému týmu Autosalon.tv se dařilo. I přes komplikace v samém úvodu soutěže zvítězil. 

Zazávodit si může kdokoliv

Kromě závodů pro novináře škodovka pořádá i seriál Škoda eRally Cup pro širokou veřejnost. Soutěž je složena z pěti samostatných turnajů, které se odehrávají na věrných kopiích reálných světových podniků.

Do šampionátu se může přihlásit v podstatě kdokoliv, kdo vlastní hru DiRT Rally 2.0. Stačí dobře zajet kvalifikační on-line časovou zkoušku a být mezi nejlepšími. Ze 100 jezdců se pak do finálového závodu dostane osmička nejrychlejších jezdců, kteří si to mezi sebou rozdají na závěrečném live eventu.

Závod byl napínavý do posledního kilometru

Česká automobilka uspořádala speciální závod, který měl rozhodnout o tom, která redakce má nejtalentovanější řidiče. V každém týmu byli tři reprezentanti, kteří si mezi sebe rozdělili tři šampionáty seriálu WRC. Jako první podnik se jelo USA, které bylo zrádné svými rychlými šotolinovými "erzetami". Druhý závod proběhl na území Španělska, kterému dominovaly hladké asfaltové silnice. Finálovou rozjížďku pak hostilo skalnaté Řecko. Za redakci Autosalonu.tv závodilo trio - Robin Běhal, Bart Běhal a kameraman Matěj Žovinec. Každý tým měl týden na to, aby se s hrou DiRT 2.0 a závodním simulátorem Škoda RallySim seznámil. Pak už následovalo ostré finále, ve kterém se nám nedařilo vůbec špatně.

Šampionát odstartoval Bart, který se neohroženě vydal vstříc rychlím šotolinovým etapám, které se klikatily v amerických lesích. Začátek byl solidní. Bart jel na jistotu a po čtyřech rychlostních zkouškách byl na celkové čtvrté příčce. Ovšem pak přišla na řadu závěrečná nejdelší etapa, která se jela v hluboké tmě. Bartovi špatné světelné podmínky nechutnaly a hned v prvním sektoru tratě přehlédl úzký most, vrazil do zábradlí a poškodil vůz. Kromě pomačkané karoserie měl i defekt pneumatiky, který se nakonec ukázal jako fatální. S proraženou gumou se musel došourat do cíle, čímž ztratil bezmála dvě minuty. To ho nakonec posunulo na celkové páté místo. 

Po ne zrovna zdařilém úvodu usedl za volant simulátorů Matěj, který byl naším černým koněm. Na Španělsko měl řádně natrénováno a všem to dokázal hned v úvodní rychlostní zkoušce, kterou dokázal zajet v podstatě ve stejném čase jako loňský vítěz Ondra Chamilla z magazínu Faster. Byla to bitva o desetiny vteřiny. Souboj na ostří nože pokračoval až do předposlední erzety, kde Ondra těsně před cílem těžce havaroval a ztratil tak na našeho Matěje drahocenné sekundy. Ten i poslední etapu zvládl bez problému a dojel si pro první příčku. Díky tomu vyšvihl náš tým na prozatímní pódiové umístění.

Přišlo finále a s ním i technicky nejnáročnější podnik galavečera. Řecká rallye je plná šotoliny, prachu i skal a každé sebemenší zaváhání úzká trať tvrdě trestá. Do simulátoru sedal Robin s vědomím, že pokud se mu nepodaří porazit Jakuba Rejlka z magazínu Faster, tak naše redakce nemá šanci na výhru. Tlak byl velký, ale díky rychlé a zároveň opatrné jízdě se Robinovi podařilo první čtyři rychlostní zkoušky vyhrát a vybudovat si solidní náskok do poslední dlouhé noční etapy. Extrémně náročné podmínky se staly osudnými pro velkou část závodníků, ale Jakub je zvládl a bez zaváhání dojel do cíle.

Robinovi ale naštěstí tato "erzeta" sedla a bez časové ztráty se mu podařilo projet pod šachovnicovou vlajkou. A bylo to! Po celkovém součtu bodů se na prvním místě objevila redakce Autosalon.tv. V těsném závěsu byl magazín Faster a třetí příčku vybojoval tým smíchaný z redaktorů Autojournalu, Autowebu a Auto-manie.

Pocit jako v závodním autě

Kromě výhry si z turnaje odvážíme i poznatek o tom, jak je simulátor vlastně užitečný nástroj nejen pro závodníky, ale i pro běžné řidiče. Největší výhoda virtuálního světa je v tom, že si bez jakéhokoliv rizika můžete zkoušet jezdit na limitu svých možností a tím bezpečně zlepšovat své dovednosti za volantem.

Je neuvěřitelné, jak rychle se tato technologie posouvá vpřed. Moderní simulátory, včetně toho od Škody, dokáží věrně napodobit chování reálného závodního vozu. Dnes už dokonce existují konstrukce, které pomocí hydraulických ramen hýbají se sedačkou a tím jezdci simulují náklony karoserie nebo přetížení při zrychlení či brždění.
Reklama

Komentář: „Wéercéčka“ trýzní krajinu, obyvatele i silnice. A nebylo by lepší raději rovnou zakázat úplně všechno?

Motoristický svátek, historický moment, prestižní událost... Asi takto nějak by se daly charakterizovat závody seriálu WRC, které se v rámci Středoevropské rally poprvé částečně konaly také na území ČR. Fanoušek ještě nikdy neměl vrcholný motorsport blíž.


Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Komentář: Krev, vandalismus a kousek od tragédie. České WRC bylo výzvou pro jezdce i organizátory

Diváci nedodržovali pravidla a riskovali život. Pořadatele ignorovali a chovali se agresivně
03.11.2023 08:35
|
17
Reklama

Projeli jsme se v nejnovější Fabii RS Rally2. Je to nejlepší soutěžní škodovka v historii

Při testovacích jízdách nás před Středoevropskou rallye ve svém voze svezl Erik Cais
23.10.2023 18:07
|
0

Volkswagen ID.7 ukazuje cestu autům do zásuvky. Jezdí zábavně i s nízkou spotřebou

Vyzkoušeli jsem elektrický protějšek modelu Passat. Na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů
26.04.2024 14:02
|
0

Dlouhá tovární záruka je lákadlo na zákazníky. Nejvíce let nabízí automobilky z Asie a Francie

Podívejte se, jaké značky nabízejí nejdelší tovární záruky na svá auta
24.04.2024 16:05
|
0
Reklama

Simulátor za miliony korun. Tohle není hračka pro děti, ale nezbytná součást motorsportu

Vyzkoušel jsem si profesionální závodní simulátor českého týmu I.S.R. racing. Trénoval mě Salaquarda
23.04.2024 17:47
|
0

Kvíz: Poznat auta jen podle koncovek výfuků není nic snadného. Troufnete si?

Vyzkoušejte si, kolik automobilů dokážete poznat. Většinou na sebe výfuky upozorňují sportovní vozy
21.04.2024 08:52
|
0
Reklama
Autosalon TV