Reklama
Sport

Projeli jsme se v nejnovější Fabii RS Rally2. Je to nejlepší soutěžní škodovka v historii

Při testovacích jízdách nás před Středoevropskou rallye ve svém voze svezl Erik Cais

Tohle se jen tak někomu nepoštěstí! Usedli jsme na sedadlo navigátora Škody Fabia Rally2 po boku českého talentovaného jezdce Erika Caise. Rallyová auta jsou nesmírně drahá a jejich provoz stojí nekřesťanské peníze. Proto je svezení v pravém závodním voze nesmírně vzácné. Na nás se usmálo štěstí a v rámci testů před závodním víkendem WRC Central European Rally jsme jako spolujezdci pocítili výkon a jízdní vlastnosti rallyového vozu, který patří ke špičce své třídy. 

Nová Fabia RS Rally2 na scéně

A v čem jsme to vlastně jezdili? Erik Cais je jeden z mála českých jezdců, který už má k dispozici nejnovější generaci českého rallyového speciálu. Závodní vůz z Mladé Boleslavi vychází ze čtvrté generace Škody Fabia a nese označení RS Rally2. Pod kapotou má dle regulí FIA přeplňovanou benzínovou jednotku o objemu 1,6 litru, která vychází ze sériového motoru a je spojena s pohonem všech kol a pětistupňovou sekvenční převodovkou. 

Nově vyvinutý čtyřválec má ve srovnání s předchozím motorem vozu Fabia Rally2 evo vylepšený proces spalování díky jinak tvarovaným sacím a výfukovým kanálům, přepracovaným pístům, válcům, časování ventilů a upravenému systému mazání. Kromě toho je k dispozici optimalizovaná výfuková soustava s novým turbem, mezichladičem a přepracovaným chladicím okruhem s vyšším výkonem. Technické předpisy kategorie Rally2 vyžadují pro motor restriktor sání o průměru 32 mm (zařízení umístěné před turbodmychadlem limitující výkon). Fabia RS Rally2 dosahuje výkonu 214 kW (289 koní), maximálního točivého momentu 430 Nm a dokáže je až 200 kilometrů za hodinu (více není v rallye potřeba).

Tohle v žádném normálním autě nezažijete!

Za Erikem a jeho Fabií jsem putoval na testovací trať do Bělé pod Bezdězem. Už z dálky jsem slyšel řev projíždějícího závodního speciálu. V tu chvíli už začal kolovat v mých žilách adrenalin. Nejdřív jsem si se zájmem poprvé zblízka prohlédl závodní mladoboleslavskou novinku (viz obsáhlá fotogalerie výše). A pak usedl vedle mladého talentovaného jezdce a připravoval se na životní jízdu. 

Ruční brzda, plný plyn, kopanec do zad a už se řítíme vstříc první zatáčce. Tvrdé brzdy mě zarazily do čtyřbodových pásů, stěží chytám dech. Ani se nerozkoukám z prvního zatočení a už nás čeká další sekvence složitých zákrut. Levým okem sleduji Erikovu práci s pedály, volantem a hydraulickou ruční brzdou. Vypadal jak "chobotnice" se čtyřmi páry rukou a nohou. Takový multitasking by nezvládla ani žena v domácnosti, která zároveň žehlí, telefonuje a přitom kouká na televizi. 

Poslední výjezd ze zatáčky a už jsme zpátky v depu. Škoda Fabia RS Rally2 zastavila a já jsem si s vykulenýma očima a otevřenou pusou uvědomoval, co se právě stalo. Jel jsem v plném tempu s nejnovějším rallyovým autem, které patří mezi světovou špičku automobilového sportu. Bylo to naprosto neuvěřitelné! Ohromilo mě zrychlení, brzdy, rychlost řazení a především stabilita vozu při tak obrovských rychlostech na tak rozbitých úzkých cestách. Tohle se s žádným produkčním vozem absolutně nedá srovnávat!
Reklama

V Česku se poprvé v historii pojede WRC! Kdy a kde budou závodní speciály k vidění?

Mistrovství světa v rallye už za necelý půlrok navštíví Pražský hrad i Strahov. O zajímavou podívanou ale nepřijdou ani diváci na Klatovsku či Vimpersku.

Hlasování:

 ?x


Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Závodník Erik Cais zvládne dělat víc věcí najednou, zjistila Tereza při projížďce se Škodou Enyaq

Škoda Enyaq ve výbavě Sportline si žádá za volant nějakého zkušeného jezdce. Tereza ho vybrala
18.10.2023 17:05
|
2
Reklama

Miliony za auto i za start na závodech. Zjistili jsme, kolik stojí sezona rallye se Škodou Fabia

Motorsport není levná záležitost a dokazuje to i rozpočet nového týmu Auto Podbabská Škoda MOL
13.03.2023 10:00
|
1

Škoda se znovu chystá do WRC2. Představila závodní Fabii RS s výkonem skoro 300 koní

S motorem pracuje speciální převodovka s krátkými stupni. Proto auto jede maximálně 200 km/h
14.06.2022 19:00
|
2

Volkswagen ID.7 ukazuje cestu autům do zásuvky. Jezdí zábavně i s nízkou spotřebou

Vyzkoušeli jsem elektrický protějšek modelu Passat. Na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů
26.04.2024 14:02
|
0

Dlouhá tovární záruka je lákadlo na zákazníky. Nejvíce let nabízí automobilky z Asie a Francie

Podívejte se, jaké značky nabízejí nejdelší tovární záruky na svá auta
24.04.2024 16:05
|
0
Reklama

Simulátor za miliony korun. Tohle není hračka pro děti, ale nezbytná součást motorsportu

Vyzkoušel jsem si profesionální závodní simulátor českého týmu I.S.R. racing. Trénoval mě Salaquarda
23.04.2024 17:47
|
0

Kvíz: Poznat auta jen podle koncovek výfuků není nic snadného. Troufnete si?

Vyzkoušejte si, kolik automobilů dokážete poznat. Většinou na sebe výfuky upozorňují sportovní vozy
21.04.2024 08:52
|
0
Reklama
Autosalon TV