Reklama
Sport

Peugeot má novou zbraň pro 24 hodin v Le Mans. Placku, která nemá ve světě motorsportu obdoby

I přes vysoké rychlosti nepotřebuje zadní přítlačné křídlo. Jde o supertajný recept
Zdroj: Tiskový servis Peugeot

Peugeot se pochlubil prototypem vozu Hypercar 9X8, tedy nejnovější generaci svého závodního vozu, který se v roce 2022 chystá na premiéru ve vytrvalostním mistrovství světa FIA. V plánu má vítezství ve slavném závodě 24 hodin v Le Mans.

Jde o hybrid s pohonem všech kol bez zadního křídla! Navázat má ve vytrvalostních závodech na úspěchy závodních předchůdců - Peugeotu 905, který v letech 1992 a 1993 vyhrál závod 24 hodin Le Mans, a modelu Peugeot 908, vítězného auta z roku 2009.

Kódové označení plné informací

Peugeot pojmenoval svůj závodní vůz Peugeot 9X8. Počáteční číslice 9 charakterizuje špičkové vytrvalostní závodní vozy, jako byly legendární Peugeot 905 (1990–1993) a 908 (2007–2011). Písmeno X odkazuje na pohon všech kol. A číslici 8 používají všechny současné názvy modelů Peugeot.

„9X8 je Peugeot, proto bylo jasné, že jsme museli jako předlohu použít podobu šelmy připravené k útoku. Tento přístup jsme naznačili mírně dopředu nakloněným kokpitem. Obecně se dá říct, že auto přebírá estetické principy značky. Je štíhlé, dravé a vzbuzuje emoce, “ vysvětlil ředitel designerského centra Peugeot Matthias Hossann.

Tři svítící drápy na předních a zadních světlometech jsou charakteristickým znakem vozů Peugeot. Nový znak s hlavou lva je na přední části a na bocích vozu podsvícený. Při pohledu zvenku upoutají dokonale propracované ráfky kol podtrhující vyvážené a jasně strukturované boky vozu. Průduchy blatníků odhalují horní část pneumatik. Vnější zpětná zrcátka jsou dokonale integrovaná do tvaru vozu, takže proudění vzduchu nestojí v cestě žádná překážka.

Chybí zadní přítlačné křídlo

Mezi jemně propracované prvky zadní části vozu Peugeot 9X8 patří světelný podpis se třemi svítícími drápy, které rámují široký difuzor zakončený nápisem: „We need no rear wing“. (Nepotřebujeme zadní křídlo) Existence zadního křídla, které se poprvé objevilo na voze Chaparral 2F v závodě 24 hodin Le Mans v roce 1967, je tak zpochybněna poprvé po víc než půlstoletí. Inovativní záď vozu 9X8 vychází ze studií inženýrů týmu Peugeot Sport.

„Nové předpisy Le Mans Hypercar (LMH) byly navrženy tak, aby vyrovnaly všechny klasické prvky zvyšující výkonnost," vysvětluje Olivier Jansonnie, technický ředitel programu WEC divize Peugeot Sport. „Je to vzrušující, protože je na nás, abychom vymýšleli, inovovali a hledali možnosti, jak netradičně optimalizovat výkon, což se týkalo zejména aerodynamiky. Předpisy stanovují, že je povoleno mít jen jeden nastavitelný aerodynamický prvek, aniž by určovaly, že to musí být zadní křídlo. Naše výpočty a simulace ukázaly, že můžeme dosáhnout velmi dobrých výsledků i bez něj.“

„Absence zadního křídla na voze Peugeot 9X8 je zásadní novinkou. V aerodynamice jsme dosáhli takového stupně účinnosti, že se můžeme bez tohoto prvku obejít. Neptejte se ale jak! Máme v úmyslu to udržet v tajnosti tak dlouho, jak to jen půjde,“ zdůrazňuje ředitel Stellantis Motorsport Jean-Marc Finot.

Reklama

Designové orgie

Odstranění zadního křídla uvolnilo siluetu vozu Peugeot k vymodelování harmonických a dynamických tvarů. Designéři proto vytvořili hladké plochy navazující na boky a ústící do podběhů předních kol.

Mimořádnou pozornost věnovali také interiéru vozu.. „Chtěli jsme navrhnout speciální verzi kokpitu, který byl až dosud spíše čistě funkčním a nevýrazným aspektem závodních vozů, bez jakékoliv identity značky,“ zdůraznil Matthias Hossann. „Tím, že jsme do kokpitu vnesli naše typické barvy, koncept i-Cockpit a stylistický podpis interiéru vozů Peugeot, jsme ho oživili. Díky tomu by měli být diváci při vysílání záběrů z onboard kamer schopni Peugeot okamžitě identifikovat.“

Technické parametry Peugeotu 9X8

Kategorie:   LMH – Le Mans Hypercar
Délka:     5 000 mm
Šířka:      2 080 mm
Výška:     1 180 mm
Rozvor:    3 045 mm
Motor:   Peugeot HYbrid 500KW (pohon všech kol)
Zadní hnací ústrojí: Vidlicový 2,6litrový šestiválec s válci umístěnými v úhlu 90°, s dvojitým turbodmychadlem a výkonem 500 kW (680 k), sedmistupňová sekvenční převodovka
Přední hnací ústrojí:   Elektromotor/generátor 200 kW + reduktor
Baterie:  Vysoká hustota, 900 V, výsledek spolupráce Peugeot Sport, TotalEnergies / Saft

Základem je vidlicový šestiválec

Srdcem závodního speciálu je vidlicový 2,6litrový šestiválec s válci umístěnými v úhlu 90° s dvojitým turbodmychadlem a výkonem 500 kW. (680 koní). Spalovací motor, který je součástí pohonné jednotky Peugeot Hybrid4 500KW, uložili konstruktéři v zadní části vozu. Elektromotor-generátor 200 kW má naopak místo vepředu. Přenos výkonu zajišťuje sedmistupňová sekvenční převodovka. Hlavní důraz je u tohoto závodního speciálu kladen nejen na rychlost, ale také na vytrvalost a spolehlivost. Během extrémního závodu 24 hodin Le Mans totiž ujedou nejrychlejší vozy okolo 5 400 kilometrů, tedy přibližně stejně, jako formule 1 za celou sezónu.

Reklama

Diskuze

Robert - 09.07.2021 11:19:57
Trochu to vypadá jako reklama na Adidas to auto? Ale ne vážně, pěkný stroj. Uvidíme co v závodech předvede.

Peugeot 308 se představil jako kombi. Velikostí kufru si dělá zálusk na zákazníky Octavie

Do kufru se díky nárůstu rozměrů vejde 608 litrů nákladu, kombi přitom mělo na mále
23.06.2021 06:54
|
1
Reklama

Nedostatek čipů nutí automobilky k improvizaci. Peugeot udělal u modelu 308 nečekanou věc

Svět se potýká s nedostatkem polovodičů a spousta automobilek má velké problémy
23.04.2021 10:26
|
5

Kladivo na Golf ukázalo drápy. Nový Peugeot 308 pořádně narostl a nabijete ho ze zásuvky

Nová generace francouzského modelu je o 110 mm delší. A samozřejmě má i nové logo
18.03.2021 09:44
|
2

Elektromobily se mohou dlouho po nehodě samovznítit. Často musí i v servisu do karantény

U oprav vozů na elektřinu se servisy řídí přísnými předpisy. Mají bezpečné místo pro vychladnutí
23.04.2024 14:12
|
0

U odškodnění při nehodách v rally rozhoduje, jestli zemře jezdec nebo třetí osoba. Věc řeší policie

Tragická nehoda na Rally Šumava vyvolala otázky, jak se postupuje při nehodách na uzavřených tratích
22.04.2024 16:20
|
0
Reklama

Nový Ford Focus ST Edition má nastavitelný podvozek jako závodní vozy. Ale umí být i rodinným autem

Novinka kombinuje sportovní vlastnosti se zrychlením z 0 na 100 za 5,7 sekundy a užitnou hodnotu
11.04.2024 07:59
|
0

Rozdíly mezi dojezdy aut na hladové oko jsou propastné. Dělají i víc než dvojnásobek

Pokud často riskujete jízdu na palivovou rezervu, nikdy nepřekračujte hranici 50 ujetých kilometrů
09.04.2024 07:59
|
9
Reklama
Autosalon TV